Heerenveen sloopt Feyenoord

27 January 2021, 22:59 uur
Rotterdam & Regio
Orange Pictures

Feyenoord lijkt in de Eredivisie aan een vrije val te zijn begonnen. Na nederlagen tegen Ajax (1-0) en AZ (2-3), verloor het elftal van trainer Dick Advocaat woensdag ook van sc Heerenveen (3-0). Zondag wacht voor Feyenoord in De Kuip de ontmoeting met nummer 2 PSV.

FC Groningen (dat zesde staat) heeft nog maar 1 punt minder dan Feyenoord, dat de maand januari nog zo hoopvol begon. De Rotterdammers speelden voor de winterstop niet groots, maar wonnen de meeste wedstrijden wel. Ook de eerste twee wedstrijden van 2021, tegen Sparta Rotterdam (0-2) en PEC Zwolle (1-0), leverden 3 punten op.

De wedstrijd en het spel tegen Ajax gaven Feyenoord, dat in de Johan Cruijff ArenA minimaal een gelijkspel had verdiend, nog hoop. Maar daarna ging het bij het vaak degelijke Feyenoord vooral verdedigend mis. Heracles Almelo scoorde vorige week in de beker al twee keer (3-2) en AZ en sc Heerenveen legden de defensieve zwakheden daarna nog meer bloot. Feyenoord had tot zondag pas dertien doelpunten tegen, nu zijn dat er al negentien.

Advocaat begon nagenoeg in dezelfde opstelling als zondag tegen AZ. Dit keer kreeg alleen Luis Sinisterra links voorin de voorkeur boven Ridgeciano Haps. Nicolai Jørgensen werd tegen de Alkmaarders na een uur gewisseld omdat hij met één oog niets meer kon zien. De Deen trainde dinsdag echter alweer voluit mee.

Heerenveen, dat 1 november voor het laatst won in de Eredivisie, kwam na een klein half uur spelen op voorsprong. Siem de Jong liet de bal na een harde inspeelpass slim lopen, waardoor Joey Veerman vrij voor doelman Nick Marsman in kon inschieten: 1-0. In de 30e minuut werd het via de Pool Pawel Bochniewicz, die de bal van dichtbij binnen werkte, al 2-0.

Feyenoord werd in de slotfase van de eerste helft wat gevaarlijker, maar een doelpunt leverde dat offensiefje niet op.

Kort na de pauze was Heerenveen wel weer trefzeker. Mitchell van Bergen werkte in de 50e minuut de 3-0 binnen. Advocaat bracht Bryan Linssen en Lucas Pratto nog in de ploeg om nog iets te forceren, maar het hielp niet.

Na het thuisduel van zondag met PSV wacht een week later voor Feyenoord de uitwedstrijd tegen FC Groningen.